duminică, 4 decembrie 2016

Ferestre de aplicatii

Ferestre de aplicatii
Fereastra de aplicaţie asigură comunicarea utilizatorului cu programul în curs de execuţie. Pentru a studia elementele constitutive ale unei ferestre, vom folosi ca exemplu aplicaţia Notepad. Programul respectiv are aceleaşi funcţii ca un bloc de foi pentru notiţe - scrierea unor texte mici. Pentru a lansa programul în execuţie, se activează Start, Programs, Accesories, Notepad.
O fereastră de aplicaţie conţine următoarele elemente:
1. Butonul meniului System. Acest meniu include comenzi care permit redimensionarea, deplasarea şi închiderea ferestrelor. Forma lui reprezintă în miniatură pictograma aplicaţiei Notepad.
2. Titlul ferestrei. Conţine denumirea aplicaţiei.
3. Bara de meniuri. Conţine meniurile File (Fişier), Edit (Editare), Search (Căutare) şi Help (Asistenţă).
4. Bara de titlu. Afişează titlul ferestrei. Dacă la un moment dat există mai multe ferestre deschise, atunci fereastra activă se distinge de celelalte prin faptul că bara ei de titlu este afişată cu altă culoare. Poziţia ferestrei pe suprafaţa de lucru poate fi schimbată cu ajutorul tehnicii trage-şi-lasă, "apucând" fereastra de bara de titlu.
5. Zona text. Aici se afişează textul supus prelucrării. Când se află în această zonă, cursorul şoricelului îşi schimbă forma.
6. Butonul Minimize (Micşorează la minim). Cu un clic-stânga pe acest buton fereastra se reduce la un buton pe bara de lucrări, dar execuţia aplicaţiei nu se termină. Fereastra poate fi redeschisă folosind butonul corespunzător din bara de lucrări.
7. Butonul Maximize (Măreşte la maxim). Cu un clic-stânga pe acest buton se poate mări fereastra astfel încît să ocupe tot spaţiul disponibil. După ce fereastra este mărită la maxim, acest buton se transformă în butonul Restore (Restabileşte). La acţionarea butonului Restore, fereastra revine la dimensiunile anterioare.
8. Butonul Close (închide). Acest buton permite închiderea ferestrei. Spre deosebire de minimizare, închiderea ferestrei presupune şi terminarea procesului de execuţie a aplicaţiei.
9. Bara de defilare. Această bară apare atunci când în interiorul ferestrei există mai multe date decât pot fi afişate. Conţinutul ferestrei poate fi defilat prin glisarea indicatorului din centru sau prin clicuri-stânga pe butoanele marcate cu triunghiuri.
10. Cursorul şoricelului. Forma cursorului indică faptul că el se află în zona de text.
11. Bordura ferestrei. Se foloseşte pentru a modifica lăţimea şi înălţimea ferestrelor. Pentru aceasta, mai întâi cursorul se poziţionează pe marginea sau colţul respectiv al ferestrei. După ce cursorul îşi schimbă forma într-o săgeată cu două vârfuri, dimensiunile ferestrei pot fi schimbate în direcţia dorită.
12. Punctul de inserare. Marchează locul în care se va introduce text în momentul în care se tastează sau se activează comanda de inserare.
Sistemul de operare Windows permite derularea concomitentă a mai multor aplicaţii. Evident, fiecare aplicaţie se va executa într-o fereastră proprie
Sper ca v-a placut! Succes!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu