luni, 5 decembrie 2016

Sistem de asistenta. Asitent system

Sistemul de asistenta
Sistemele de operare şi programele de aplicaţii ale calculatoarelor modeme conţin mii de obiecte: ferestre, meniuri, butoane, pictograme etc. Evident, este practic imposibil să memorezi destinaţia şi modul de utilizare a fiecărui obiect. Pentru a simplifica comunicarea om-maşină, aplicaţiile frecvent utilizate conţin în mod obligatoriu sisteme de asistenţă.
Un sistem de asistenţă este format din:
1) manualul de asistenţă, care conţine descrierea şi modul de utilizare a tuturor obiectelor im aplicaţia respectivă;
2) programul de asistenţă, care facilitează accesul la informaţiile din manual.
Manualul de asistenţă include textul propriu-zis, cuprinsul şi un index. Indexul
reprezintă o listă alfabetică a celor mai importanţi termeni din manual, cu indicaţia paginilor unde pot fi găsite. Evident, conţinutul manualului de asistenţă este specific pentru fiecare aplicaţie, în schimb, modul de utilizare a programului de asistenţă este identic în toate aplicaţiile şi sistemul de operare în ansamblu. Acest program permite utilizatorului să folosească orice manual de asistenţă în trei moduri:
a) parcurgerea cuprinsului şi deschiderea manualului la pagina cu subiectul dorit;
b) parcurgerea indexului şi deschiderea manualului exact la pagina unde se explică termenul respectiv;
c) căutarea unui cuvânt sau a unei combinaţii de cuvinte în tot textul manualului.
Accesul la programul de asistenţă este posibil ori de câte ori apare butonul de meniu Help După cum se vede, fereastra programului de asistenţă are trei pagini: Contents (Cuprins), Index (Index) şi Find (Caută).
Pagina Contents (Cuprins) conţine denumirile capitolelor din manualul de asistenţă. Fiecare capitol este prezentat de o carte care poate fi "închisă" sau "deschisă" printr-un dublu-clic pe pictograma respectivă. Paginile manualului sânt simbolizate prin pictograme ce conţin semnul "?". Pentru a vizualiza o pagină, se execută dublu-clic pe pictograma dorită (% 2.18). Pentru a parcurge indexul mai repede, utilizatorul poate introduce în caseta de text primele litere ale termenului căutat. Activarea oricărui element al indexului provoacă afişarea paginii respective din manualul de asistenţă.
Pagina Find (Caută) permite căutarea unui cuvânt sau a unei combinaţii de cuvinte în tot textul manualului de asistenţă. Caseta de text şi lista asociată de pe această pagină asigură selectarea rapidă a cuvintelor semnificative care pot fi întâlnite în manualul de asistenţă. Paginile ce conţin cuvintele selectate de utilizator pot fi afişate activând elementele necesare din lista de subiecte propuse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu