duminică, 4 decembrie 2016

Sisteme de numeratie

Sisteme de numeratie
În calculatoarele digitale, informaţia de orice fel este reprezentată, stocată şi prelucrată în formă numerică. Numerele se prezintă prin simboluri elementare denumite cifre.
Totalitatea regulilor de reprezentare a numerelor împreună cu mulţimea cifrelor poartă denumirea de sistem de numeraţie. Numărul cifrelor defineşte baza sistemului de numeraţie.
Prezentăm câteva exemple de sisteme de numeraţie:
- sistemul zecimal este un sistem de numeraţie în baza 10, numărul de cifre utilizate fiind 10, respectiv, O, l, 2,..., 9;
- sistemul binar este un sistem de numeraţie în baza 2, numărul de cifre utilizate este
2. adică O şi 1. Cifrele respective se numesc cifre binare sau biţi. Cuvântul bit este un acronim al cuvintelor engleze binary digit "cifră binară";
- sistemul ternar este un sistem de numeraţie în baza 3, numărul de cifre utilizate fiind
3. respectiv, O, l şi 2;
- sistemul octal este un sistem de numeratie în baza 8, conţinând 8 cifre: O, l, 2,..., 7;
- sistemul hexazecimal este un sistem de numeratie în baza 16 şi conţine 16 cifre: O, l, 2,..., 9, A (zece), B (unsprezece), C (doisprezece), D (treisprezece), E (paisprezece), F (cincisprezece).
 Sistemele în care semnificaţia cifrelor depinde de poziţia ocupată în cadrul numerelor se numesc sisteme poziţionale de n urne raţie.
 Formal, sistemul zecimal nu prezintă nici un avantaj deosebit faţă de alte sisteme de numeraţie. Se presupune că acest sistem a fost adoptat încă din cele mai vechi timpuri datorită faptului că procesul de numărare a folosit ca instrumente iniţiale degetele mâinilor. Un calculator poate fi prevăzut să funcţioneze în orice sistem de numeraţie. Pe parcursul dezvoltării tehnicii de calcul, s-a stabilit că cel mai avantajos este sistemul binar
Operaţia de transformare a informaţiei în secvenţe de cifre binare se numeşte codificare. Operaţia inversă codificării se numeşte decodificare.
Codificarea se realizează de dispozitivele destinate introducerii informaţiei în calcula-1 Stor, iar decodificarea - de dispozitivele care prezintă informaţia din calculator într-o formă accesibilă omului.

Este necesar să reţinem că în procesul dezvoltării civilizaţiei umane au fost create şi sisteme de numeraţie nepoziţionale. Drept exemplu poate servi sistemul roman, care utilizează cifrele I (unu), V (cinci), X (zece), L (cincizeci), C (una sută), D (cinci sute), M (una mie). De exemplu, numărul 16 se exprimă în sistemul roman prin XVI, iar numărul 14 prin XIV. Întrucât regulile de reprezentare a numerelor şi de efectuare a operaţiilor aritmetice sânt foarte complicate, sistemele nepoziţionale au o utilizare foarte restrânsă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu