luni, 5 decembrie 2016

Tipuri de calculatoare. Types of computers

Clasificarea calculatoarelor
Caracteristica generală a unui calculator include următoarele date:
- viteza de operare;
- capacitatea memoriei interne;
- componenţa şi capacitatea unităţilor de memorie externă;
-                     componenţa echipamentelor de intrare-ieşire;
- parametrii de masă şi gabarit;
- costul. în funcţie de aceste date, calculatoarele moderne se clasifică în 4 categorii:
- supercalculatoare;
- calculatoare mari (microcalculatoare);
- minicalculatoare;
- microcalculatoare.
Supercalculatoarele pot executa peste IO13 (10 bilioane) de operaţii pe secundă şi costă «ne de milioane de dolari. Cercetări şi proiectări în industria supercalculatoarelor se realizează ii S.U.A. şi Japonia. Supercalculatoarele se utilizează în prelucrări extrem de complexe ale (artelor în aeronautică, fizica nucleară, astronautică, seismologie, prognoza vremii etc.
Calculatoarele mari pot executa IO12 (l bilion) de operaţii pe secundă, costul lor fiind At câteva milioane de dolari. De regulă, calculatoarele mari includ zeci de unităţi de discuri tice şi imprimante, sute de console (consola este formată dintr-un vizualizator, o şi, uneori, o imprimantă), aflate la diferite distante. Aceste calculatoare se utilizează in cadrul unor mari centre de calcul şi funcţionează în regim non-stop. Minicalculatoarele pot executa sute de milioane de operaţii pe secundă, iar preţul lor nu depăşeşte 200 mii de dolari. Echipamentele periferice ale unui minicalculator includ câteva discuri magnetice, una sau două imprimante, mai multe console. Minicalculatoarele sânt mai uşor de utilizat decât calculatoarele mari şi se aplică în proiectarea asistată de calculator, în automatizări industriale, în prelucrarea datelor în experimentele ştiinţifice etc.
Microcalculatoarele, denumite şi calculatoare personale, sânt realizate la preţuri scăzute - între 100 şi 15000 de dolari şi asigură o viteză de calcul de ordinul milioanelor de operaţii pe secundă. De obicei, echipamentele periferice ale unui microcalculator includ vizualizatorul, tastatura, o unitate de disc rigid, una sau două unităţi de disc flexibil şi o imprimantă. Corporaţii care produc microcalculatoare există în foarte multe ţări, însă lideri mondiali, unanim recunoscuţi, sânt firmele IBM, Hewlet Packard, Apple, Olivetti etc.
în funcţie de tipul componentelor electronice, deosebim generaţii de calculatoare. Astfel, prima generaţie cuprinde calculatoarele cu tuburi electronice, iar generaţia a doua - calculatoarele cu tranzistoare. Generaţia a treia include calculatoarele care au la bază circuite integrate. Un circuit integrat conţine într-o singură capsulă mai multe tranzistoare.
Pe măsura progresului tehnologic, numărul tranzistoarelor într-o capsulă a crescut până la un milion, ajungându-se astfel la circuite integrate pe scară largă şi foarte largă. Calculatoarele moderne sânt realizate cu astfel de circuite şi fac parte din generaţia a patra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu